maandag 12 december 2016

Standard Operating Procedures

Standard Operating Procedures

Op maandag 14 november 2016 was ik te gast bij Toyota Engineering Corporation (TEC). Op het programma stond een workshop, waarbij we ventilatoren in elkaar gingen zetten. Het doel van de workshop was om Standard Operating Procedures (SOP) te realiseren. SOP's zijn de basis voor continu verbeteren.

Sensei Mizuno van Toyota Engineering Corporation

Sensei - Deshi - Kata

Iedereen kent de scenes in de film The karatekid, waarbij de meester (sensei) de leerling (deshi) allerlei klusjes laat uitvoeren. De leerling beseft niet dat hij bezig is met karate oefeningen, totdat de meester start met aanvallen. Op dat moment kan de leerling de aanvallen verdedigen zonder erbij na te denken. Door veel te oefenen is de handeling een routine geworden. De term kata hoort hierbij. Bij Toyota wordt iedere medewerker op dezelfde manier ingewerkt. De meester doet het werk voor, daarna voert de leerling het werk uit onder begeleiding van de meester. Totdat de werkzaamheden een routine is geworden zal de meester de leerling intensief begeleiden. Toyota blijft haar medewerkers voortdurend ontwikkelen. Het motto bij Toyota is: "first we build people, then we build cars".

Standard Operating Sheet



Standaard Operating Sheet station 2
Aan het einde van de workshop hadden wij van elk station in het proces een Standard Operating Sheet. De sheet geeft per handeling aan wat er moet gebeuren, wat de aandachtspunten zijn, welk gereedschap nodig is, hoeveel stuks er nodig zijn en welk artikelnummer nodig is. De doorlooptijd van de handeling is gemeten en staat genoteerd.



Cultuurverschil

In Nederland zijn de standaarden niet altijd voorhanden. Bij de implementatie van Lean brengen we de current state waardestroom in kaart. We voeren verbeteringen door en bij de borging leggen we de nieuwe standaard vast. Deze situatie legden wij voor bij sensei Mizuno. Aan de lichaamstaal van sensei Mizuno was te zien dat hij dit niet kon begrijpen. Zijn betoog in het Japans sprak boekdelen en de passie spatte er vanaf. in Japan is het niet mogelijk om je proces te verbeteren wanneer er geen standaarden zijn vastgelegd.


Over mij

Mijn naam is Gerbrand van Hierden en ik ben Lean Change Agent bij het Kadaster. Ik ben een gepassioneerd procesverbeteraar en Lean Six Sigma Black Belt gecertificeerd. Het proces van de Basis Registratie Topografie bij het Kadaster, waar ik sinds april 2014 werk, is op 18 april 2016 uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Lean Award.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten